Save as 01 – Boeken!

Bram Top 5

5. Free to focus – Michael Hyatt

4. De Parade – Dave Eggers

3. Flippo en het spel om de knikkers – Leendert Jan van Doorn
De bedenker van de flippo had op een goed moment een vermogen van 30 miljoen en een villa tegenover Willem Alexander. Hij had een kluis met flippo’s waar je in kon zwemmen. Nu heeft hij niks meer. Dat komt omdat hij een echte ondernemer is. Geweldig boek ondanks de slechte schrijfstijl.

2. Onuitwisbaar – Edward Snowden
Een boek waar ik een beetje tegenop zag omdat ik verwachtte dat het saai zou zijn. Het is alles behalve saai. Wat een verhaal en wat een offer van deze man. Ieder verhaal kent natuurlijk twee kanten maar op dit moment is alleen de kant van Edward Snowden te lezen en dat zou ik zeker doen.

1. Het is oorlog maar niemand die het ziet – Huib Modderkolk
Niet alleen hyperinteressant maar ook verdomd goed geschreven. Niet weg kunnen leggen terwijl je echt moet gaan slapen goed geschreven zelfs! Ik zou bijna willen zeggen dat je dit boek echt moet lezen als je ook maar een smartphone of computer gebruikt. Niet om je bang te maken maar om te zorgen dat je weet wat er achter de schermen gebeurd. Je hoeft er niks meer te doen maar het is belangrijk om grip te hebben over je eigen privacy.

Matthijs Top 5

5. Alchemy – Rory Sutherland

4. Shoedog – Phil Knight

3. Choice Factory – Richard Shotton
Er zijn veel boeken over het effect van communicatie. Daarbij zijn data en psychologie de meest doorslaggevende factoren. Dit boek duikt lekker in de psychologie van communicatie. Lekker boek!

2. Drive – Daniel Pink
Waarom kom je uit je bed? Wat bepaald hoeveel zin je ergens in hebt? En waarom raak je voor het een wel gemotiveerd en het andere niet? Dit boek legt het allemaal uit en heeft me geholpen om dingen in perspectief te plaatsen. Topboek als je meer wil weten waarom automonie belangrijk is. En als je duiding wil waarom je in sommige dingen makkelijker energie steekt.

1. Grip – Rick Pastoor
Er zijn behoorlijk wat hypeboeken over productiviteit. Ik las als student Gettings Things Done van David Allen en heb daardoor best m’n productiviteit weten te optimaliseren. Things is al jaren m’n go-to systeem en ik durf best te zeggen dat ik goed productief kan werken. Tóch miste er iets voor mij op goed op lange termijn te plannen. Grip heeft mij daar antwoord op gegeven. Het heeft duidelijke systemen en methodieken om slim om te gaan met je tijd en er vooral voor te zorgen dat je ook op de lange termijn goede keuzes en beslissingen maakt. Wat mij betreft absoluut hét boek van 2019.